Syntax ( Söz Dizimi) Nedir?
- 169 Views
- 15 Kasım 2022
Yazılıma Nereden Başlamalıyım?
Yıllardır herkesin sorduğu en can alıcı sorudur; Yazılıma Nereden Başlamalıyım? Bu konuyu genelde yazılıma yeni başlayacak olan insanlar yada yazılım ile alakalı bölümleri kazanan öğrenciler merek eder. Aslında bu sorunun en basit cevabı; “Ne iş
- 75 Views
- 24 Kasım 2022
C Sharp Nedir? C# Yazılım Dili Hakkında Bilmeniz Gerekenler
C Sharp Microsoft tarafından üretilmiş olup, çalışma alanı olarak nesne tabanlıdır. Bu yazımda sizlere C# dili ile neler yapılabileceğini, C# dilinin tarihi, ortaya çıkışı gibi konuları anlatmaya çalışacağız. Herkese iyi okumalar. C ve C++ dillerinin
- 98 Views
- 24 Kasım 2022
C Sharp Değişken (Variable) Kullanımı
Bu yazımızda C Sharp değişken kullanımı hakkında genel bilgi vereceğiz. Değişken Nedir? Nasıl Tanımlanır? Tanımlanırken dikkat edilmesi gerekenler, Örnekleri ile birlikte anlattık. İyi okumalar, iyi çalışmalar. Değişken (Variable) Nedir ? Kodlama da değişken, bir işlem
- 321 Views
- 24 Kasım 2022
Algoritma Nedir? Algoritma Nerede Kullanılır? Algoritma Akış Şeması
Bu yazımızda algoritma nedir, günlük hayatta algoritma ve programlama da algoritma gibi başlıklara yer vererek algoritmayı açıklamaya çalışacağım. Algoritma günlük hayatımızdan çok programlama sektöründe kullanılan bir terimdir aslında. İlk olarak algoritmanın kelime anlamıyla başlayalım. Algoritma
- 169 Views
- 24 Kasım 2022
React.js Nedir? (Kullanımlar, Örnekler ve Daha Fazlası)
Bugün, Front-end framework ve kitaplıklar, modern web geliştirme yığınının önemli bir parçası haline geliyor. React.js, JavaScript topluluğu içinde modern web geliştirme için giderek tercih edilen framework haline gelen bir Front-end kitaplığıdır. Web geliştirmeye yeni başlayanlar
- 166 Views
- 9 Şubat 2023
Syntax ( Söz Dizimi) Nedir?
Türkçesi söz dizimi olan ingilizce bir sözcüktür. Programlama da kullanılırken basitçe, üzerinde çalışılan dilin kuralları anlamına gelmektedir. Bu yazımızda syntax yani söz dizimini anlatmaya çalışacağım. Herkese iyi okumalar. Basit syntax örneği: Bizim dilimizden örnek vermek
- 71 Views
- 4 Ağustos 2023
Flask mi Django mu? 2023’te Hangi Python Web Framework Kullanılacak?
Bu yazıda, Flask ve Django’yu derinlemesine inceleyeceğiz. Her ikisi de web uygulamalarını, web hizmetlerini ve web sitelerini programlı olarak oluşturmak ve yönetmek için Python kullanan açık kaynaklı web çerçeveleridir.
- 167 Views
- admin
- 9 Şubat 2023
- PYTHON YAZILIM DİLLERİ
Türkçesi söz dizimi olan ingilizce bir sözcüktür. Programlama da kullanılırken basitçe, üzerinde çalışılan dilin kuralları anlamına gelmektedir. Bu yazımızda syntax yani söz dizimini anlatmaya çalışacağım. Herkese iyi okumalar.
Basit syntax örneği:
Bizim dilimizden örnek vermek gerekirse:
- Ahmet eve gitmiş.
Bu cümle anlamlı ve kurallı bir cümledir. Yazım hatası yada devrik bir cümle değil.
- Eve Ahmet gitmiş.
Bu cümle de ilk cümle gibi kurallı ve doğru bir cümle iken
- Gitmiş eve Ahmet.
Cümlesi devrik ve bozuk bir cümledir. Anlamı bozuk olan bu cümle Türkçe dilinin kurallarına yani syntax larına uygun değildir.
Yazımda tabi ki kelime anlamından çok yazılım sektöründeki anlamından bahsedeceğim. Yazılımda syntax, kullanılan kodlama dillerindeki tüm kurallara denir. Örneğin C# da bir syntax kuralı :
int a = 5; // değişken tanımlama int b = 8;
C# da değişken tanımlanırken her satırın sonuna noktalı virgül (;) koymak zorunludur. C sharp da ki değişken tanımlama ile alakalı daha fazla bili öğrenmek isterseniz burada ki yazıma gidip okuyabilirsiniz. Noktalı virgül yazılmaz ise program hata verecektir. Daha basit anlatmak gerekirse;
Python Syntax
print(“Hello, World!”)
Hello, World!
if 5 > 2:
print(“Five is greater than two!”)
Programlamada yeni olan yazılımcılar ilk olarak algoritmanın mantığını kavramalıdırlar. Algoritma tam anlamıyla öğrenildikten sonra dil öğrenmeye geçebilirsiniz. Yazılımcılar yeni bir dil öğrenmek istedikleri zaman önlerindeki en büyük zorluk o dilin syntax larını öğrenmek olur. Çünkü hali hazırda bildikleri yazılım dilinin kurallarına alıştıkları için yeni kurallar ile kod yazmak başta zor gelir. Tabi yeni bir dilde kendini geliştirmek isteyen bir programcı sürekli tekrar yaparak öğrenmek istediği bu yeni dilde ustalaşabilir.
Syntax Highlighter
En basit yazılım projelerinde bile binlerce belki milyonlarca kod yazılabilir. Yazılan bu kodlar basit bir text belgesinde bile yazılabilir fakat yapılan syntax hataları fark edilemeyeceğinden çok fazla hata ile karşılaşılır. Çoğu kezde program çalışmaz. Syntax kurallarını çok iyi bilseniz bile hata yapma olasılığınız büyüktür. Çünkü tek bir noktalama hatası bile programınızın çalışmasını engelleyecektir.
Bu sebepten yazılımcılar syntax kurallarına hakim, kod satırlarını renklendirmiş olan editör programları kullanmaya özen gösterirler. Bu editörlerde geliştirmeye çalışılan programlarda ki hatalar daha kolay fark edilir ve yapılan işi hızlandırır. Bu sayede syntax error a neden olan hatalar yapmaktan kaçınırız.
Python Syntax (sözdizimi)
Python dilinin Perl , C ve Java ile birçok benzerliği vardır . Bununla birlikte, diller arasında bazı kesin farklılıklar vardır.
Python, son derece okunabilir bir dil olacak şekilde tasarlandı. Nispeten derli toplu bir görsel düzeni vardır ve diğer dillerin noktalama işaretlerini kullandığı yerlerde sık sık İngilizce anahtar kelimeler kullanır.
Anahtar kelimeler
Python bu 35 anahtar kelimeye veya ayrılmış kelimeye sahiptir ; tanımlayıcı olarak kullanılamazlar.
and
as
assert
async
await
break
class
continue
def
del
elif
else
except
False
finally
for
from
global
if
import
in
is
lambda
None
nonlocal
not
or
pass
raise
return
True
try
while
with
yield
Python Syntax Girinti
Python, kontrol akışı bloklarını sınırlandırmak için boşluk kullanır ( off-side kuralını inceleyin ). Python bu özelliği selefi ABC’den miras alır : noktalama işaretleri veya anahtar kelimeler yerine, bir bloğun çalışmasını belirtmek için girintiyi kullanır.
ALGOL’den türetilen blok yapısını kullanan “serbest biçimli” dillerde kod blokları, parantezler ( { }
) veya anahtar kelimelerle gösterilir. Bu diller için çoğu kodlama kurallarında, programcılar geleneksel olarak bir blok içindeki kodu girintiler, onu çevreleyen koddan görsel olarak ayırmak için.
foo
işlevi C ile K & R girinti stili :
foo
Python’da işlev:
def foo ( x ): eğer x == 0 : bar () baz () else : qux ( x ) foo ( x - 1 )
Python, ALGOL tarzı dillerdeki programcıların sıklıkla izlediği bir kuralı zorunlu kılar . Yanlış girintili kod, bir derleyici veya yorumlayıcıdan farklı olarak insan okuyucu tarafından anlaşılabilir.
Bu örnek, yanlış girintinin neden olduğu bir hatayı göstermektedir:
def foo ( x ): eğer x == 0 : bar () baz () else : qux ( x ) foo ( x - 1 )
Python’da şu anda hem boşluk karakterleri hem de sekme karakterleri girinti biçimleri olarak kabul edilmektedir. Birçok araç onları görsel olarak ayırt etmediğinden, boşlukları ve sekmeleri karıştırmak, bulmak için belirli çabalar gerektiren hatalar oluşturabilir (Python kullanıcıları arasında uzun süredir devam eden bir öneri, sekmeleri blok işaretçileri olarak kaldırmak olmuştur; diğer Python kullanıcıları bunun yerine boşlukları kaldırmayı önermektedir).
Birçok popüler kod düzenleyicisi, Python’un girinti kurallarını, bazen bir yapılandırma seçeneği etkinleştirildikten sonra sorunsuz bir şekilde kullanır.
Python Veri yapıları
Python dinamik olarak yazılmış bir dil olduğundan, değişkenler değil Python değerleri, türü taşır. Bunun, dilin işleyiş biçiminin birçok yönü için etkileri vardır.
Python’daki tüm değişkenler nesnelere başvuruları tutar ve bu başvurular işlevlere aktarılır; bir işlev, çağıran işlevindeki değişken referanslarının değerini değiştiremez (ancak istisnalar için aşağıya bakın). Bazı insanlar ( Guido van Rossum’un kendisi dahil ) bu parametre geçirme şemasını “Nesne başvurusu ile çağır” olarak adlandırdı. Nesne başvurusu bir ad anlamına gelir ve iletilen başvuru bir “takma addır”, yani C / C ++ ‘da olduğu gibi aynı nesneye yapılan başvurunun bir kopyasıdır. Nesnenin değeri çağrılan işlevde “takma ad” ile değiştirilebilir, örneğin:
>>> alist = ['a', 'b', 'c'] >>> def my_func(al): ... al.append('x') ... print(al) ... >>> my_func(alist) ['a', 'b', 'c', 'x'] >>> alist ['a', 'b', 'c', 'x']
İşlev, bir takma adı olan biçimsel argüman ile my_func
değerini değiştirdi. Ancak, takma ad üzerinde herhangi bir işlem yapma girişiminin orijinal nesne üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. Python‘da, en içteki yerel olmayan ve bildirilmemiş global erişilebilir adların tümü takma adlardır. alist
al
alist
Dinamik olarak yazılmış diller arasında, Python orta düzeyde yazım denetimine sahiptir. Örtük dönüştürme , sayısal türler (booleans) için tanımlanır, bu nedenle, karmaşık bir sayıyı, açık çevrim olmadan bir tamsayı (örneğin) ile geçerli bir şekilde çarpabilir. Ancak, örneğin sayılar ve dizeler arasında örtük bir dönüştürme yoktur; bir dize, bir sayı bekleyen matematiksel işlev için geçersiz bir argümandır.
Python Veri Yapıları Türleri
Python, çok çeşitli temel veri türlerine sahiptir. Geleneksel tamsayı ve kayan nokta aritmetiğinin yanı sıra , isteğe bağlı kesinlikte aritmetiği , karmaşık sayıları ve ondalık kayan nokta sayılarını şeffaf bir şekilde destekler.
Python, çok çeşitli dize işlemlerini destekler. Python’daki dizeler değişmezdir, bu nedenle diğer programlama dillerinde bir dizeyi yerinde değiştirebilen karakterlerin ikamesi gibi bir dize işlemi, Python’da yeni bir dize döndürür. Performans değerlendirmeleri bazen karakter dizilerini dizelere yalnızca gerektiğinde birleştirmek gibi dizeleri yoğun bir şekilde değiştiren programlarda özel teknikler kullanmayı zorlar.
Python Koleksiyon türleri
Python’un çok kullanışlı yönlerinden biri, toplama (veya konteyner ) türleri kavramıdır. Genel olarak bir koleksiyon, diğer nesneleri kolayca referans verilecek veya indekslenecek şekilde içeren bir nesnedir.
Koleksiyonlar iki temel biçimde gelir: sekanslar ve eşlemeler.
Sıralı türler, listeler (dinamik diziler ), tuple’lar ve dizelerdir. Tüm diziler konumsal olarak dizine alınır (0’dan – 1’e kadar) ve dizeler dışındaki tüm diziler, aynı sıradaki birden çok tür dahil olmak üzere herhangi bir nesne türünü içerebilir. Hem dizeler hem de tuplelar değişmezdir, bu da onları sözlük anahtarları için mükemmel adaylar yapar (aşağıya bakın). Öte yandan listeler değiştirilebilir; öğeler yerinde eklenebilir, silinebilir, değiştirilebilir, eklenebilir veya sıralanabilir.
Öte yandan, eşlemeler, bir dizi değişmez anahtarı karşılık gelen öğelere ” eşleyen ” (matematiksel bir işlev gibi) sözlükler biçiminde uygulanan sırasız türlerdir. Örneğin , tamsayı 42’ye veya tam tersine eşlenmiş bir dizgeye sahip bir sözlük tanımlanabilir. Bir sözlükteki anahtarlar, tamsayı veya dizge gibi değişmez bir Python türünde olmalıdır, çünkü başlık altında bir karma işlevi aracılığıyla uygulanırlar.
Sözlükler, tüm Python nesnelerinin ve sınıflarının merkezinde yer aldıklarından, dilin iç kısımlarının da merkezindedir: değişken isimleri (dizeler) arasındaki eşlemeler ve isimlerin referans olarak saklandığı değerler (bkz. Nesne sistemi ). Bu sözlüklere doğrudan erişilebildiğinden (bir nesnenin __dict__
özelliği aracılığıyla ), meta programlama Python’da basit ve doğal bir süreçtir.
Python ayrıca, dahili sınırlama denetimi ve genel bir yineleme protokolü gibi kapsamlı koleksiyon işleme yetenekleri sağlar.
Python Nesne sistemi
Python’da her şey bir nesnedir, sınıflar bile. Sınıflar, nesneler olarak, meta sınıfları olarak bilinen bir sınıfa sahiptir. Python ayrıca çoklu kalıtımı ve karışımı destekler .
Dil, türlerin ve sınıfların kapsamlı iç gözlemini destekler. Bir nesnenin nitelikleri bir sözlük olarak çıkarılabilir.
Python’da operatörler, özel üye işlevler tanımlanarak aşırı yüklenebilir. Örneğin, __add__
bir sınıfın tanımlanması , +
operatörün o sınıfın üyeleri üzerinde kullanılmasına izin verir.
C Syntax
AC programı, çeşitli belirteçlerden oluşur ve bir simge, bir anahtar sözcük, bir tanımlayıcı, bir sabit, bir dize değişmezi veya bir semboldür. Örneğin, aşağıdaki C ifadesi beş simgeden oluşur –
Noktalı virgül
printf("Hello, World! \n"); Bireysel belirteçler - printf ( "Hello, World! \n" ) ;
Bir C programında, noktalı virgül bir ifade sonlandırıcıdır. Yani, her bir ifadenin bir noktalı virgülle bitmesi gerekir. Bir mantıksal varlığın sonunu gösterir.
Aşağıda iki farklı ifade verilmiştir –
printf("Hello, World! \n return 0;
C Syntax Yorumlar
Yorumlar, C programınızdaki yardımcı metin gibidir ve derleyici tarafından yok sayılır. / * İle başlarlar ve aşağıda gösterildiği gibi * / karakterleriyle sonlanırlar
/* my first program in C */
Yorumların içinde açıklamalara sahip olamazsınız ve bunlar bir dize veya karakter değişmezleri içinde yer almazlar.
C Tanımlayıcılar
AC tanımlayıcı, bir değişkeni, işlevi veya diğer herhangi bir kullanıcı tanımlı öğeyi tanımlamak için kullanılan bir addır. Tanımlayıcı, A’dan Z’ye, a’dan z’ye veya alt çizgi ‘_’ ile başlar ve ardından sıfır veya daha fazla harf, alt çizgi ve rakam (0-9) gelir.
C, tanımlayıcılar içinde @, $ ve% gibi noktalama karakterlerine izin vermez. C, büyük / küçük harfe duyarlı bir programlama dilidir. Dolayısıyla, Insangucu ve insangucu C’deki iki farklı tanımlayıcıdır. İşte kabul edilebilir tanımlayıcıların bazı örnekleri :
mohd zara abc move_name a_123 myname50 _temp j a23b9 retVal
C Anahtar kelimeler
Aşağıdaki liste, C’deki ayrılmış sözcükleri göstermektedir. Bu ayrılmış sözcükler, sabitler ya da değişkenler ya da başka herhangi bir tanımlayıcı isim olarak kullanılamaz.
auto | else | long | switch |
break | enum | register | typedef |
case | extern | return | union |
char | float | short | unsigned |
const | for | signed | void |
continue | goto | sizeof | volatile |
default | if | static | while |
do | int | struct | _Packed |
double |
C’deki boşluk
Yalnızca beyaz boşluk içeren, muhtemelen bir açıklama içeren bir satır boş satır olarak bilinir ve bir C derleyicisi bunu tamamen yok sayar.
Boşluk, boşlukları, sekmeleri, yeni satır karakterlerini ve yorumları tanımlamak için C’de kullanılan terimdir. Boşluk, bir ifadenin bir bölümünü diğerinden ayırır ve derleyicinin, bir ifadedeki int gibi bir öğenin nerede bittiğini ve bir sonraki öğenin nerede başladığını belirlemesini sağlar. Bu nedenle, aşağıdaki ifadede :
int age;
derleyicinin bunları ayırt edebilmesi için int ve age arasında en az bir boşluk karakteri (genellikle boşluk) olmalıdır. Öte yandan, aşağıdaki açıklamada :
fruit = apples + oranges; // get the total fruit
PHP Syntax
PHP ayrıştırma motoru, PHP kodunu sayfadaki diğer öğelerden ayırmak için bir yola ihtiyaç duyar. Bunu yapma mekanizması ‘PHP’ye kaçış’ olarak bilinir. Bunu yapmanın dört yolu var.
1-Kanonik PHP etiketleri
Evrensel olarak en etkili PHP etiket stili
<?php…?>
Bu stili kullanırsanız, etiketlerinizin her zaman doğru şekilde yorumlanacağından emin olabilirsiniz.
2-Kısa açık (SGML tarzı) etiketler
Kısa veya kısa açık etiketler şuna benzer
<?…?>
Kısa etiketler, tahmin edebileceğiniz gibi, en kısa seçenektir PHP’nin etiketleri tanımasını sağlamak için iki şeyden birini yapmanız gerekir -PHP’yi oluştururken –enable-short-tags yapılandırma seçeneğini seçin.Php.ini dosyanızdaki short_open_tag ayarını açık olarak ayarlayın. XML’i PHP ile ayrıştırmak için bu seçenek devre dışı bırakılmalıdır çünkü XML etiketleri için aynı sözdizimi kullanılır.
3-ASP tarzı etiketler
ASP tarzı etiketler, kod bloklarını tanımlamak için Active Server Pages tarafından kullanılan etiketleri taklit eder. ASP stili etiketler şuna benzer –
<%…%>
Bu etiketleri kullanmak için php.ini dosyanızda yapılandırma seçeneğini ayarlamanız gerekir.
4-HTML komut dosyası etiketleri
HTML komut dosyası etiketleri şuna benzer –
<script language = “PHP”>…</script>
PHP Kodunu Yorumlama
Bir açıklama sadece insan okuyucuya ihtiyaç vardır ve programlar neden görüntülemeden önce dışarı kaldırılır bir programın kısmıdır. PHP’de iki yorum biçimi vardır –
Tek satırlı yorumlar – Genellikle yerel kodla ilgili kısa açıklamalar veya notlar için kullanılırlar. İşte tek satır yorum örnekleri.
<? # This is a comment, and # This is the second line of the comment // This is a comment too. Each style comments only print "An example with single line comments"; ?>
Çok satırlı yazdırma
İşte tek bir yazdırma deyiminde birden çok satır yazdırma örnekleri:
<? # First Example print <<<END This uses the "here document" syntax to output multiple lines with $variable interpolation. Note that the here document terminator must appear on a line with just a semicolon no extra whitespace! END; # Second Example print "This spans multiple lines. The newlines will be output as well"; ?>
Çok satırlı yorumlar
Genellikle sözde kod algoritmaları ve gerektiğinde daha ayrıntılı açıklamalar sağlamak için kullanılırlar. Çok satırlı yorum stili C‘dekiyle aynıdır. Burada çok satırlı yorum örnekleri verilmiştir.
<? /* This is a comment with multiline Author : Mohammad Mohtashim Purpose: Multiline Comments Demo Subject: PHP */ print "An example with multi line comments"; ?>
PHP boşluklara duyarlı değildir
Boşluk, boşluklar, sekmeler ve satır başları (satır sonu karakterleri) dahil, yazdığınız ve genellikle ekranda görünmeyen şeylerdir.
PHP boşluk duyarlılığı, bir satırda kaç tane boşluk karakteri bulunduğunun neredeyse hiçbir zaman önemli olmadığı anlamına gelir. Bir boşluk karakteri, bu tür birçok karakterle aynıdır.
Örneğin, 2 + 2 toplamını $ four değişkenine atayan aşağıdaki PHP ifadelerinin her biri eşdeğerdir –
$four = 2 + 2; // single spaces $four <tab>=<tab2<tab>+<tab>2 ; // spaces and tabs $four = 2+ 2; // multiple lines
PHP büyük / küçük harfe duyarlıdır
Evet, PHP’nin büyük / küçük harfe duyarlı bir dil olduğu doğrudur. Aşağıdaki örneği deneyin –
<html> <body> <?php $capital = 67; print("Variable capital is $capital<br>"); print("Variable CaPiTaL is $CaPiTaL<br>"); ?> </body> </html>
Bu, aşağıdaki sonucu verecektir:
Variable capital is 67 Variable CaPiTaL is
İfadeler noktalı virgülle sonlanan ifadelerdir
Bir deyim PHP’de bir noktalı virgül takip eder herhangi bir ifadedir (;) PHP etiketleri ile çevrilmiştir geçerli PHP ifadeleri herhangi bir bölümü geçerli bir PHP programıdır. İşte PHP’de tipik bir ifade, bu durumda $ selamlama adlı bir değişkene bir karakter dizisi atar.
$greeting = "Welcome to PHP!";
İfadeler, simge kombinasyonlarıdır
PHP’nin en küçük yapı taşları, sayılar (3.14159), dizeler (.two.), Değişkenler ($two), sabitler (TRUE) gibi bölünmez belirteçlerdir ve PHP’nin sözdizimini, else, while, for ve diğerleri gibi oluşturan özel sözcüklerdir.
Parantez blok yapar
Burada her iki ifade de eşdeğerdir –
if (3 == 2 + 1) print("Good - I haven't totally lost my mind.<br>"); if (3 == 2 + 1) { print("Good - I haven't totally"); print("lost my mind.<br>"); }
Komut İsteminden PHP Betiğini Çalıştırma
Evet, PHP betiğinizi komut isteminizde çalıştırabilirsiniz. Test.php dosyasında aşağıdaki içeriğe sahip olduğunuzu varsayarsak
<?php echo "Hello PHP!!!!!"; ?>
Şimdi bu betiği aşağıdaki gibi komut istemi olarak çalıştırın
$ php test.php
Aşağıdaki sonucu verecektir.
Hello PHP!!!!!
------
C ++ Temel Sözdizimi
Bir C ++ programını düşündüğümüzde, birbirlerinin yöntemlerini çağırarak iletişim kuran nesnelerin bir koleksiyonu olarak tanımlanabilir. Şimdi kısaca bir sınıfın, nesnenin, yöntemlerin ve anlık değişkenlerin ne anlama geldiğine bakalım.
Nesne
Nesnelerin durumları ve davranışları vardır. Örnek: Bir köpeğin durumları vardır – renk, isim, cins ve davranışlar – sallanma, havlama, yeme. Bir nesne, bir sınıfın bir örneğidir.
- SınıfBir sınıf, türünün desteklediği nesnenin davranışlarını / durumlarını tanımlayan bir şablon / plan olarak tanımlanabilir.
Yöntemler
Yöntem temelde bir davranıştır. Bir sınıf birçok yöntem içerebilir. Mantıkların yazıldığı, verilerin işlendiği ve tüm eylemlerin yürütüldüğü yöntemlerde bulunur.
Örnek Değişkenleri
Her nesnenin benzersiz örnek değişkenleri vardır. Bir nesnenin durumu, bu örnek değişkenlerine atanan değerler tarafından oluşturulur.
C ++ Program Yapısı
Merhaba Dünya kelimelerini basacak basit bir koda bakalım .
#include <iostream> using namespace std; // main() is where program execution begins. int main() { cout << "Hello World"; // prints Hello World return 0; }
Yukarıdaki programın çeşitli bölümlerine bakalım –
- C ++ dili, programınız için gerekli veya yararlı olan bilgileri içeren birkaç başlık tanımlar. Bu program için <iostream> başlığına ihtiyaç vardır.
- İsim alanını kullanan satır std; derleyiciye std ad alanını kullanmasını söyler. Ad alanları, C ++ ‘ya nispeten yeni bir eklemedir.
- Sonraki satır ‘ // main (), programın çalışmasının başladığı yerdir. ‘C ++’ da bulunan tek satırlık bir yorumdur. Tek satırlık yorumlar // ile başlar ve satırın sonunda durur.
- Int main () satırı , program yürütmenin başladığı ana işlevdir.
- Sonraki satır cout << “Merhaba Dünya”; “Merhaba Dünya” mesajının ekranda görüntülenmesine neden olur.
- Sonraki satır 0 döndürür; main () işlevini sonlandırır ve 0 değerini çağıran sürece döndürmesine neden olur.
C ++ Programını Derleyin ve Çalıştırın
Dosyayı nasıl kaydedeceğimize, programı nasıl derleyeceğimize ve çalıştıracağımıza bakalım. Lütfen aşağıda verilen adımları izleyin –
- Bir metin düzenleyici açın ve kodu yukarıdaki gibi ekleyin.
- Dosyayı farklı kaydedin: merhaba.cpp
- Bir komut istemi açın ve dosyayı kaydettiğiniz dizine gidin.
- ‘G ++ hello.cpp’ yazın ve kodunuzu derlemek için enter tuşuna basın. Kodunuzda hata yoksa, komut istemi sizi bir sonraki satıra götürür ve çalıştırılabilir bir dosya oluşturur.
- Şimdi, programınızı çalıştırmak için ‘a.out’ yazın.
- Pencerede ‘Merhaba Dünya’ yazısını görebileceksiniz.
$ g++ hello.cpp $ ./a.out Hello World
G ++ ‘nın yolunuzda olduğundan ve onu hello.cpp dosyasını içeren dizinde çalıştırdığınızdan emin olun.
Makefile kullanarak C / C ++ programlarını derleyebilirsiniz.
C ++ ‘da Noktalı Virgüller ve Bloklar
C ++ ‘da noktalı virgül bir ifade sonlandırıcıdır. Yani, her bir ifadenin bir noktalı virgülle bitmesi gerekir. Bir mantıksal varlığın sonunu gösterir.
Örneğin, aşağıda üç farklı ifade verilmiştir.
x = y; y = y + 1; add(x, y);
Blok, parantezleri açıp kapatan mantıksal olarak bağlantılı ifadeler kümesidir.
Örneğin:
{ cout << "Hello World"; // prints Hello World return 0; }
C ++, satırın sonunu bir sonlandırıcı olarak tanımaz. Bu nedenle, bir satırda nereye bir ifade koyduğunuz önemli değildir.
Örneğin :
x = y; y = y + 1; add(x, y);
Aşağıda ki kod, yukarıda ki kodla aynıdır.
x = y; y = y + 1; add(x, y);
C ++ Tanımlayıcıları
C ++ tanımlayıcı, bir değişkeni, işlevi, sınıfı, modülü veya diğer herhangi bir kullanıcı tanımlı öğeyi tanımlamak için kullanılan bir addır. Tanımlayıcı, A’dan Z’ye veya a’dan z’ye bir harfle veya alt çizgiyle (_) başlar ve ardından sıfır veya daha fazla harf, alt çizgi ve rakam (0’dan 9’a) gelir.
C ++, tanımlayıcılar içinde @, $ ve% gibi noktalama karakterlerine izin vermez. C ++, büyük / küçük harfe duyarlı bir programlama dilidir. Dolayısıyla, Insangucu ve insangucu, C ++ ‘da iki farklı tanımlayıcıdır.
İşte kabul edilebilir tanımlayıcılara bazı örnekler:
mohd zara abc move_name a_123 myname50 _temp j a23b9 retVal
C ++ Anahtar Kelimeler
Aşağıdaki liste, C ++ ‘da ayrılmış sözcükleri gösterir. Bu ayrılmış sözcükler, sabit ya da değişken ya da başka herhangi bir tanımlayıcı isim olarak kullanılamaz.
asm | else | new | this |
auto | enum | operator | throw |
bool | explicit | private | true |
break | export | protected | try |
case | extern | public | typedef |
catch | false | register | typeid |
char | float | reinterpret_cast | typename |
class | for | return | union |
const | friend | short | unsigned |
const_cast | goto | signed | using |
continue | if | sizeof | virtual |
default | inline | static | void |
delete | int | static_cast | volatile |
do | long | struct | wchar_t |
double | mutable | switch | while |
dynamic_cast | namespace | template |
C ++ Trigraflar
Birkaç karakterin trigraf dizisi adı verilen alternatif bir temsili vardır. Trigraf, tek bir karakteri temsil eden üç karakterli bir dizidir ve dizi her zaman iki soru işaretiyle başlar.
Trigraflar, dize değişmezleri ve karakter değişmezleri, yorumlarda ve önişlemci yönergelerinde dahil göründükleri her yerde genişletilir.
Aşağıdakiler en sık kullanılan trigraf dizileridir.
Trigraf | Değiştirme |
---|---|
?? = | # |
?? / | \ |
?? ‘ | ^ |
?? ( | [ |
??) | ] |
??! | | |
?? < | { |
??> | } |
?? – | ~ |
Tüm derleyiciler trigrafları desteklemez ve kafa karıştırıcı yapıları nedeniyle kullanılmaları tavsiye edilmez.
C ++ ‘da boşluk
Yalnızca beyaz boşluk içeren, muhtemelen bir açıklama içeren bir satır boş satır olarak bilinir ve C ++ derleyicisi bunu tamamen yok sayar.
Boşluk, boşlukları, sekmeleri, satırsonu karakterlerini ve yorumları tanımlamak için C ++ ‘da kullanılan terimdir. Boşluk, bir ifadenin bir bölümünü diğerinden ayırır ve derleyicinin, bir ifadedeki int gibi bir öğenin nerede bittiğini ve bir sonraki öğenin nerede başladığını belirlemesini sağlar.
İfade 1
int age;
Yukarıdaki ifadede, derleyicinin bunları ayırt edebilmesi için int ve age arasında en az bir boşluk karakteri (genellikle boşluk) olmalıdır.
İfade 2
fruit = apples + oranges; // Get the total fruit
Yukarıdaki ifade 2’de, meyve ve = arasında veya = ile elma arasında boşluk karakteri gerekli değildir, ancak okunabilirlik amacıyla dilerseniz bazılarını dahil etmekte özgürsünüz.
Java Syntax
Bir Java programını düşündüğümüzde, birbirlerinin yöntemlerini çağırarak iletişim kuran nesnelerin bir koleksiyonu olarak tanımlanabilir. Şimdi kısaca sınıf, nesne, yöntemler ve örnek değişkenlerinin ne anlama geldiğine bakalım.
- Nesne – Nesnelerin durumları ve davranışları vardır. Örnek: Bir köpeğin durumları vardır – rengi, adı, cinsi ve kuyruk sallama, havlama, yemek yeme gibi davranışları. Bir nesne, bir sınıfın bir örneğidir.
- Sınıf – Bir sınıf, türünün nesnesinin desteklediği davranışı / durumu tanımlayan bir şablon / plan olarak tanımlanabilir.
- Yöntemler – Yöntem temelde bir davranıştır. Bir sınıf birçok yöntem içerebilir. Mantıkların yazıldığı, verilerin manipüle edildiği ve tüm eylemlerin yürütüldüğü yöntemlerdedir.
- Örnek Değişkenleri – Her nesnenin benzersiz örnek değişkenleri vardır. Bir nesnenin durumu, bu örnek değişkenlerine atanan değerler tarafından oluşturulur.
İlk Java Programı
Merhaba Dünya kelimelerini basacak basit bir koda bakalım .
Örnek:
Canlı Demo public class MyFirstJavaProgram { /* This is my first java program. * This will print 'Hello World' as the output */ public static void main(String []args) { System.out.println("Hello World"); // prints Hello World } }
Dosyayı nasıl kaydedeceğimize, derleyeceğimize ve programı nasıl çalıştıracağımıza bakalım. Lütfen sonraki adımları izleyin –
- Not defterini açın ve kodu yukarıdaki gibi ekleyin.
- Dosyayı şu şekilde kaydedin: MyFirstJavaProgram.java.
- Bir komut istemi penceresi açın ve sınıfı kaydettiğiniz dizine gidin. C: \ olduğunu varsayalım.
- ‘Javac MyFirstJavaProgram.java’ yazın ve kodunuzu derlemek için enter tuşuna basın. Kodunuzda hata yoksa, komut istemi sizi bir sonraki satıra götürecektir (Varsayım: Yol değişkeni ayarlanmıştır).
- Şimdi, programınızı çalıştırmak için ‘java MyFirstJavaProgram’ yazın.
- Pencerede ‘Merhaba Dünya’ yazısını görebileceksiniz.
Çıktı:
C:\> javac MyFirstJavaProgram.java C:\> java MyFirstJavaProgram Hello World
Java Temel Sözdizimi (Syntax)
Java programları hakkında aşağıdaki noktaları akılda tutmak çok önemlidir.
- Büyük / Küçük Harfe Duyarlılık – Java büyük / küçük harfe duyarlıdır; bu, Hello ve merhaba tanımlayıcılarının Java’da farklı anlamları olacağı anlamına gelir.
- Sınıf Adları – Tüm sınıf adları için ilk harf Büyük Harf olmalıdır. Sınıfın bir adını oluşturmak için birkaç kelime kullanılırsa, her bir iç kelimenin ilk harfi Büyük Harf olmalıdır.Örnek: class MyFirstJavaClass
- Yöntem Adları – Tüm yöntem adları bir Küçük Harf ile başlamalıdır. Yöntemin adını oluşturmak için birkaç kelime kullanılırsa, o zaman her bir iç kelimenin ilk harfi Büyük Harf olmalıdır.Örnek: public void myMethodName ()
- Program Dosyası Adı – Program dosyasının adı, sınıf adıyla tam olarak eşleşmelidir.Dosyayı kaydederken, sınıf adını kullanarak kaydetmelisiniz (Java’nın büyük / küçük harf duyarlı olduğunu unutmayın) ve adın sonuna ‘.java’ eklemelisiniz (dosya adı ve sınıf adı eşleşmezse, programınız derlenmeyecektir. ).Ancak, dosyada herkese açık bir sınıf yoksa dosya adının sınıf adından farklı olabileceğini lütfen unutmayın. Dosyada bir genel sınıf olması da zorunlu değildir.Örnek: ‘MyFirstJavaProgram’ın sınıf adı olduğunu varsayın. Ardından dosya ‘MyFirstJavaProgram.java’ olarak kaydedilmelidir.
- public static void main (String args []) – Java programı işlemesi, her Java programının zorunlu bir parçası olan main () yönteminden başlar.
Tanımlayıcıları
Tüm Java bileşenleri ad gerektirir. Sınıflar, değişkenler ve yöntemler için kullanılan isimler tanımlayıcılar olarak adlandırılır .
Java’da, tanımlayıcılar hakkında hatırlanması gereken birkaç nokta vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir –
- Tüm tanımlayıcılar bir harf (A’dan Z’ye veya a’dan z’ye), para birimi karakteri ($) veya bir alt çizgi (_) ile başlamalıdır.
- İlk karakterden sonra, tanımlayıcılar herhangi bir karakter kombinasyonuna sahip olabilir.
- Bir anahtar kelime, tanımlayıcı olarak kullanılamaz.
- En önemlisi, tanımlayıcılar büyük / küçük harfe duyarlıdır.
- Yasal tanımlayıcı örnekleri: yaş, $ maaş, _value, __1_value.
- Yasadışı tanımlayıcı örnekleri: 123abc, -salary.
Java Değiştiricileri
Diğer diller gibi, değiştiriciler kullanarak sınıfları, yöntemleri vb. Değiştirmek mümkündür. İki değiştirici kategorisi vardır –
- Erişim Değiştiriciler – varsayılan, genel, korumalı, özel
- Erişilemeyen Değiştiriciler – son, özet, sıkı fp
Bir sonraki bölümde değiştiriciler hakkında daha fazla ayrıntıya bakacağız.
Java Değişkenleri
Java’daki değişken türleri aşağıdadır –
- Yerel Değişkenler
- Sınıf Değişkenleri (Statik Değişkenler)
- Örnek Değişkenler (Statik Olmayan Değişkenler)
Java Dizileri
Diziler, aynı türden birden çok değişkeni depolayan nesnelerdir. Bununla birlikte, dizinin kendisi öbek üzerindeki bir nesnedir. İlerleyen bölümlerde nasıl ilan edeceğimizi, inşa edeceğimizi ve başlatacağımızı inceleyeceğiz.
Java Numaralandırmaları
Numaralandırmalar Java 5.0’da tanıtıldı. Numaralandırmalar, bir değişkeni önceden tanımlanmış birkaç değerden birine sahip olacak şekilde kısıtlar. Bu numaralandırılmış listedeki değerlere numaralandırma adı verilir.
Numaralandırmaların kullanılmasıyla kodunuzdaki hataların sayısını azaltmak mümkündür.
Örneğin, bir taze meyve suyu dükkanı için bir uygulama düşünürsek, cam boyutunu küçük, orta ve büyük olarak sınırlamak mümkün olacaktır. Bu, kimsenin küçük, orta veya büyük dışında herhangi bir boyut sipariş etmesine izin vermeyeceğinden emin olur.
Örnek:
class FreshJuice { enum FreshJuiceSize{ SMALL, MEDIUM, LARGE } FreshJuiceSize size; } public class FreshJuiceTest { public static void main(String args[]) { FreshJuice juice = new FreshJuice(); juice.size = FreshJuice.FreshJuiceSize.MEDIUM ; System.out.println("Size: " + juice.size); } }
Yukarıdaki örnek aşağıdaki sonucu verecektir –
Çıktı:
Size: MEDIUM
Not : Numaralandırmalar kendilerine ait olarak veya bir sınıfın içinde belirtilebilir. Yöntemler, değişkenler, yapıcılar da numaralandırmalar içinde tanımlanabilir.
Java Anahtar Kelimeleri
Aşağıdaki liste, Java’daki ayrılmış sözcükleri göstermektedir. Bu ayrılmış sözcükler, sabit ya da değişken ya da başka herhangi bir tanımlayıcı isim olarak kullanılamaz.
abstract | assert | boolean | break |
byte | case | catch | char |
class | const | continue | default |
do | double | else | enum |
extends | final | finally | float |
for | goto | if | implements |
import | instanceof | int | interface |
long | native | new | package |
private | protected | public | return |
short | static | strictfp | super |
switch | synchronized | this | throw |
throws | transient | try | void |
volatile | while |
Java’da Yorumlar
Java, C ve C ++ ‘ya çok benzer tek satırlı ve çok satırlı yorumları destekler. Herhangi bir yorumun içinde bulunan tüm karakterler Java derleyicisi tarafından göz ardı edilir.
Örnek:
public class MyFirstJavaProgram { /* This is my first java program. * This will print 'Hello World' as the output * This is an example of multi-line comments. */ public static void main(String []args) { // This is an example of single line comment /* This is also an example of single line comment. */ System.out.println("Hello World"); } }
Çıktı:
Hello World
Boş Satırları Kullanma
Yalnızca beyaz boşluk içeren ve muhtemelen yorum içeren bir satır boş satır olarak bilinir ve Java bunu tamamen yok sayar.
Miras
Java’da sınıflar, sınıflardan türetilebilir. Temel olarak, yeni bir sınıf oluşturmanız gerekiyorsa ve burada zaten ihtiyaç duyduğunuz kodun bir kısmına sahip bir sınıf varsa, yeni sınıfınızı mevcut koddan türetmeniz mümkündür.
Bu kavram, kodu yeni bir sınıfta yeniden yazmak zorunda kalmadan mevcut sınıfın alanlarını ve yöntemlerini yeniden kullanmanıza olanak tanır. Bu senaryoda, var olan sınıfa üst sınıf adı verilir ve türetilmiş sınıfa alt sınıf adı verilir .
Arayüzler
Java dilinde, bir arayüz, birbirleriyle nasıl iletişim kurulacağına dair nesneler arasındaki bir sözleşme olarak tanımlanabilir. Kalıtım kavramı söz konusu olduğunda arayüzler hayati bir rol oynar.
Bir arabirim yöntemleri tanımlar, bir türetme sınıfı (alt sınıf) kullanmalıdır. Ancak yöntemlerin uygulanması tamamen alt sınıfa bağlıdır.
JavaScript Syntax
JavaScript, bir web sayfasındaki <script> … </script> HTML etiketlerinin içine yerleştirilen JavaScript ifadeleri kullanılarak uygulanabilir.
JavaScript içeren, etiketleri normalde <head> etiketleri içinde tutmak gerektiği tavsiye edilir.
<script> etiketi, tarayıcı programını bu etiketler arasındaki tüm metni komut dosyası olarak yorumlamaya başlaması için uyarır. JavaScript’inizin basit bir sözdizimi aşağıdaki gibi görünecektir.
<script ...> JavaScript code </script>
Komut dosyası etiketi iki önemli özelliği alır
- Dil : Bu öznitelik, hangi betik dilini kullandığınızı belirtir. Genellikle değeri javascript olacaktır. HTML’nin son sürümleri (ve onun halefi olan XHTML) bu özelliğin kullanımını aşamalı olarak kaldırmıştır.
- Tür : Bu öznitelik, kullanımda olan betik dilini belirtmek için önerilen şeydir ve değeri “metin / javascript” olarak ayarlanmalıdır.
Yani JavaScript segmentiniz şöyle görünecek:
<script language = "javascript" type = "text/javascript"> JavaScript code </script>
İlk JavaScript Kodunuz
“Merhaba Dünya” nın çıktısını almak için bir örnek yapalım. JavaScript kodumuzu çevreleyen isteğe bağlı bir HTML yorumu ekledik. Bu, kodumuzu JavaScript’i desteklemeyen bir tarayıcıdan kaydetmek içindir. Yorum bir “// ->” ile biter. Burada “//”, JavaScript’teki bir yorumu belirtir, bu nedenle, bir tarayıcının HTML açıklamasının sonunu bir JavaScript kodu parçası olarak okumasını engellemek için ekliyoruz. Ardından, HTML belgemize bir dize yazan document.write işlevini çağırıyoruz .
Bu işlev metin, HTML veya her ikisini birden yazmak için kullanılabilir. Aşağıdaki koda bir göz atın.
<html> <body> <script language = "javascript" type = "text/javascript"> <!-- document.write("Hello World!") //--> </script> </body> </html>
Bu kod aşağıdaki sonucu verecektir
Hello World!
Boşluk ve Satır Kesmeleri
JavaScript, JavaScript programlarında görünen boşlukları, sekmeleri ve yeni satırları yok sayar. Programınızda boşlukları, sekmeleri ve yeni satırları özgürce kullanabilirsiniz ve programlarınızı, kodun okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıran düzgün ve tutarlı bir şekilde biçimlendirmekte ve girintilemekte özgürsünüz.
Noktalı virgül isteğe bağlıdır
JavaScript’teki basit ifadeleri genellikle C, C ++ ve Java’da olduğu gibi noktalı virgülle takip eder. Ancak JavaScript, ifadelerinizin her biri ayrı bir satıra yerleştirilmişse bu noktalı virgülü atlamanıza izin verir. Örneğin, aşağıdaki kod noktalı virgül olmadan yazılabilir.
<script language = "javascript" type = "text/javascript"> <!-- var1 = 10 var2 = 20 //--> </script>
Ancak aşağıdaki gibi tek bir satırda biçimlendirildiğinde, noktalı virgül kullanmalısınız
<script language = "javascript" type = "text/javascript"> <!-- var1 = 10; var2 = 20; //--> </script>
Not: Noktalı virgül kullanmak iyi bir programlama becerisidir.
Büyük küçük harf duyarlılığı
JavaScript, büyük / küçük harfe duyarlı bir dildir. Bu, dil anahtar sözcüklerinin, değişkenlerinin, işlev adlarının ve diğer tanımlayıcıların her zaman harflerin tutarlı bir şekilde büyük harfle yazılması gerektiği anlamına gelir.
Dolayısıyla Time ve TIME tanımlayıcıları JavaScript’te farklı anlamlar taşıyacaktır.
Not: JavaScript’te değişken ve işlev adları yazılırken dikkatli olunmalıdır.
JavaScript’teki yorumlar
JavaScript hem C stili hem de C ++ stili yorumları destekler, Bu nedenle;
- Kullanılan // ile bir satırın sonu arasındaki herhangi bir metin yorum olarak kabul edilir ve JavaScript tarafından yok sayılır.
- / * Ve * / karakterleri arasındaki herhangi bir metin yorum olarak kabul edilir. Bu, birden çok satıra yayılabilir.
- JavaScript ayrıca HTML yorum açma sırasını da <! – tanır. JavaScript bunu, yorumun yaptığı gibi // tek satırlık bir yorum olarak ele alır.
- HTML yorum kapanış dizisi -> JavaScript tarafından tanınmadığından // -> olarak yazılmalıdır.
Örnek:
Aşağıdaki örnek, JavaScript’te yorumların nasıl kullanılacağını gösterir.
<script language = "javascript" type = "text/javascript"> <!-- // This is a comment. It is similar to comments in C++ /* * This is a multi-line comment in JavaScript * It is very similar to comments in C Programming */ //--> </script> https://web.archive.org/web/20210512232234/https://www.kodlarim.com/syntax-nedir/